Thursday, May 14, 2009

Angels and Demons..

Filem yng ku tunggu.. selain dari Transformers, Terminator dan Harry Porter. berbanding dgn filem Da Vinci Code yng banyak difilemkan di France dan London, filem Angels and Demons lebih banyak difilemkan di sekitar Vatican City.. so nanti dapat lihat dgn jelas kawasan2 Vatican tersebut..

Illuminati..
Rasanya semua kekawan dah tahu sinopsis cerita ni, novelnya saya dah ulang baca nak dekat 5 kali, termasuk pinjam kat Library novel bergambarnya. Jika dalam Da Vinci Code cerita berkisar dgn Priory Of Sion dan Opus Die, kali ini juga mengisahkan satu lagi secret brotherhood yng dipanggil Illuminati atau juga disebut Enlightment.

Dipercayai digerakkan secara rahsia pada pertengahan 17th century oleh sekumpulan para saintis, arkitek, astronomer dan juga golongan doktor setelah mereka mendapati pihak gereja tidak menyokong segala teori atau fakta yng mereka temui dalam kajian mereka. Malah tercatat dalam sejarah pihak gereja iaitu melalui Vatican City telah menculik 4 orang saintis dan menandakan lambang salib pada dada keempat-empat saintis tersebut dgn mengunakan besi panas dan kemudiannya menggantung mereka dikhalayak ramai. Sejak dari itu hubungan antara saintis dan pihak gereja semakin renggang, malah adalah dipercayai juga selepas peristiwa tersebut sebahagian saintis dan ilmuan telah menwujudkan satu lagi teori dan kummpulan iaitu 'Freethinkers' sebagai tanda benci mereka kepada pihak Vatican City.

So.. Angels and Demons adalah kisah dimana pihak Illuminati ingin membalas dendam terhadap apa yng berlaku pada 500 tahun yng lalu. Jika dulu pihak gereja menculik 4 orng saintis kini mereka menculik 4 orang wakil gereja yng tertinggi dan dari situ bermulalah episod pencarian dan pembongkaran... termasuk sampai ke CERN* yng diketuai oleh Professor Langdon.

Minggu ni macam biasa keja petang.. boleh tengok kat wayang pun next week pada hari selasa.. cadang nak tengok kat IOI Mall saja.. :)

*CERN - discover the science behind the story.. click sini

16 comments:

John Iverson said...

CERN tu particle accelerator... erm... nnt kita sembang psl fizik lg

Zaidon said...

teman tak beapa pandai sangat bab fizik ni. tapi suka juga baca bukunya.

Jard The Great said...

erkk....aku dah tinguk wyg pertama.. mmg besh.. hehe..

Zaidon said...

Zarah - ni yng jeles nihh.. :), cepat je dia kalo bab tengok wayang ni..

HEMY said...

Aku baca novel dia Ex aku bagi...masa aku baca..aku bygkan tom hanks watak utama..skali mmg betul..hebat la aku

ije said...

ije gak la terpinggir kat sini. haha. no cinema here in kb.

Zaidon said...

Hemy- sama la.. aku pon masa baca novel bayangkan si Tom Hanks, dia memang sesuai bawa watak tu.. Thanks jenguk blog saya..

Ije- takpa.. nanti dah keluar vcd or dvd or kawan ade vcd boleh pinjam tengok :)

kasih said...

kalau baca bukunya...
ceritanya sebenarnya tiada kaitan dgn Illuminati itu...
cerita sebenar adalah utk merebut jawatan 'Pope' yang baru...
Illuminati tu dibangkitkan utk propaganda sahaja...

Along Arman said...

salam.. ya agak lama tak nampak saudara zaidon.. ingatkan sudah tak sudi nak masuk blog along.. huhuh..

Zaidon said...

Kasih- ermm.. tapi yng saya faham.. ceritanya tntg dendam dari geng Illuminati tu.. takpa nanti saya tengok movienya pulak, maklumlah saya ni orng kampung, mungkin salah pembacaan saya :)

Along- bukan tak sudi.. :)

Ernut said...

hi there zaidon, lama tidak contanct ya! thanks for visiting the susuh...

Zaidon said...

Hai Kak... thanks juga singgah sini. :)

ezzati said...

nak tgk jgkkkkk

Zaidon said...

hehe.. tuh Kapten pun nak tengok jugak tu :)

eiza in the house.. said...

blur lah..nie filem ker novel?

Zaidon said...

... :) dari novel ke filem..