Thursday, August 27, 2009

Mendung Yang Bererti Hujan..



Alhamdulillah, semalam adalah hujan lebat yng pertama dlm bulan Ramadhan, kat area sini la, kat tempat lain tak tahu pula saya, maybe kelmarin dah hujan :-) awan mendung berarak datang dari arah timur seawal 5.30 ptng dan sedikit demi sedikit perlahan lahan melitupi langit dengan awan hitam..



Tiupan angin mula terasa kencang dan amat sejuk sekali, makhluk Tuhan yng bernama manusia mula mempercepatkan langkah untk sampai ke destinasi masing masing.. Seolah-olah hujan yng turun itu seperti satu makhluk yng amat ditakuti dan perlu dijauhi. Terfikir saya andainya awan sebegini berarak ke negara yng kering kontang seperti digurun jauh sana, tentunya Manusia di sana menari-nari dgn penuh gembira seolah-olah hujan itu Makhluk yng paling di Cinta.



Sudah lumrah kejadiannya.. petir pun memanah dan guruh pun berdentam berdentum, andainya mata kita dapat melihat proses terbentuknya 'Kilat' itu, pasti semua manusia kan mendongak ke langit dgn perasaan takut dan tiada yng berani untk membuat dosa.



Setelah beratnya awan mengandungkan air, lantas dicurahkannya ke bumi lalu dipanggillah ia 'hujan', lalu dgn hujan itu ditumbuhkan dgn tumbuh tumbuhan dan dengan tumbuh tumbuhan itu ianya memberi manfaat kepada manusia. Namun, untk mencari kelibat tumbuh tumbuhan dimuka bumi ini sudah seperti mencari sekelumit 'Iman didalam dada', yng banyaknya hanyalah bangunan bangunan yng juga wujud seperti 'cendawan yng tumbuh selepas hujan' ... Dunia semakin tua dan manusia selalu berfikir yng dia ingin sekali kekal muda.


p/s - Slownya connection maxis subuh tadi, agaknya pencawang diorang kena panah petir kot, modem maxis ZTE tu saya letak kat celah tingkap baru boleh surf intenet, nasib baik cablenya pendek kalau tak cadangnya nak letak atas bumbung.. :-) kena sambor kilat naya je teman.. :-)

25 comments:

eiza in the house.. said...

salam pagi yg ceria,
klu duk sorang2 tu mau sembunyi bwh meja..sbb takut dgr bunyi guruh dan lihat petir smbar menyambar..

apepun tulah kebesaran kejadian Allah..nampak cm menakutkan tp ada hikmahnya disebalik kejdian itu kan..=)

Masy said...

seronok bila bln puasa kali ni, slalu gak ujan malam. sejukkkkkk ;)

Framestone said...

awal pg td pun agak mendung di sini...

hope hujung minggu nie x hujan.. nk menoreh puas2

out of topic--> he..23x mungkin juga ianya sekadar nk menyedapkan hati lelaki2 yg rendah... mybe juga salah satu marketing strategy untuk melakukan lelaki pendek

ije said...

haha. buat cam piring astro. letak kat bumbung. agagaga.

kat kb hujan di malam ramadhan.
malam pertama terawih.

:)

momentinlife said...

suka redup2 ni...

ermm tp kilat... terigt nostalgia lma... huhu

Zaidon said...

Salam buat Eiza, Masy, Bro Frame, Ije dan Wafa.. :)

Eiza- salam pagi yng ceria juga buat Eiza.. iya semuanya ada hikmah, nanti masa ujan coba la dok kat pintu tengok kilat di langit, pasti teruja melihat cahayanya... :)

Masy- iya betul tu, kalau idok panas ler kita.. :)

Bro Frame- elokla, tak la panas sangat nanti, ahad nanti keluar le awal sikit tuk pegi menoreh tu..

Ije- nak letak pakai ape.. kuali? Oo.. kat sana pon mesti redup juga.. :)

Wafa- ish.. banyak benor nostalgianya, sampai kilat pon ade memori juga.. dashat la Wafa ni :)

cik seLamaH KunDang said...

tetiba teringat cerita dairi ramadhan rafiq posa2 ni.apa kaitan komen nih ngn n3??hahahaha..sengal sendirian

QueenWizza said...

hujan rahmat tu hehe
eh tu pic betul ek.. takut tgk awan tu. gelap btul..

Mak Su said...

memang takut semalam dengan kilat dan petir berdentum2

Zaidon said...

Salam buat Mo0ney, Queen dan Mak Su.. :)

Mo0ney- amboi kuatnye ketawa :) mana ada sengal, nengok OK je.

Queen- Iya mudah mudahan hujan rahmat, iya gambar betul, tangkap guna camera phone.. :)

Mak Su- maseh Mak Su sbb singgah sini lagi, saya pulak dah lama tak pegi blog Mak Su, nanti saya pegi ya.. iya memang semalam lebat sangat hujan :)

Leenoh said...

Salam Zaidon.
Sah kita dah lebih tua berbanding dengan ketika di bulan Syaaban yang telah lalu.Dah enam hari Ramadan.
Zaidon, hujan tu hujan rahmat Pak Ngah pun dapat rasa rahmat hujan tu...hari ni pun alhamdulillah tak panas sangat.

sharamli said...

baik jgn..jgn letak atas bumbung..nnt dari nak dpt sl0w2..trus xdpt langsung

adibah said...

Petang ni pun hujan lagi.. hujan rahmatNya..

selamat berbuka..

nahmy said...

assalamualaikum zaid, hujan rahmat tu. alhamdulillah kita posa dlm 'kesejukkan' tahun ni..bytheway, ada lagu dlm blog abg tu...khas utk ko. ceria..

Zaidon said...

Salam buat Pak Ngah, Sha, Adibah dan Bang Man... :-)

Pak Ngah- iya dah semakin tua kita ni, mudah mudahan benar ianya hujan rahmat.

Sha- gurau jer tu, tak sanggup pon nak panjat bumbung tu.. :)

Adibah- ia.. sini pun ujan lagi, terima kasih, lewat saya reply dah nak masuk sahur dah ni.. :)

Bang Man- Alhamdulillah, begitulah nampaknya, berpuasa dlm kesejukan, terima kasih atas lagu.. memang best, tadi dah dengar.

lizz said...

huhuh.saya takut kalau mendung2 yang super gelap. kucing2 saya lagilah cuak.hohoho. kuasa Tuhan semue tuh.huhu

maiyah said...

salam.. mmg skrg ujan ek bila ada petir tenet pun penin

Zaidon said...

Salam buat Lizz dan Maiyah.. :)

Lizz- mendung sekejaap je, yang lama hujannya :)

Maiyah- semoga sihat2 selalu, iya betul tu, petir kuuat intenet puun penin.. :)

Lifesaver said...

mendung giler....

HEMY said...

argh..aku baru nk try maxis..celcom pn cm jamban. aku nk gi downgrade...yeahh

hujan mmg best..

Nazra~ said...

alhamdulillah sbnrnya kita brpuasa bukn dlm keadaan yg panas. tp bila dok ujan ni, org dok merungut plak..

T_T

Zaidon said...

Salam buat Life, Hemy dan Nazra..:)

Life- iya.. mendung :)

Hemy- selalunya OK maxis, cuma certain time aje.

Nazra - tulah.. besyukur tahun ni puasa dlm keadaan redup :)

Faarihin said...

sehari dua ni asyik ujan aje.. arini pun dah nampak kelibat2 mendung ni.. elok juga puasa dalam mendung ni.. tak ada lah rasa panas sangat nak berpuasa.. sememangnya hujan itu membawa rahmat.. (^__^)

selamat berpuasa ye incek zaidon..

Zaidon said...

Salam buat Faarihin.. Selamat berpuasa kembali.. iya sememangnya hujan membawa rahmat.. :)

Framestone said...

walaupun hujung minggu ku ade gerimis2 melanda..walaupun agak mendung..rezeki masih lg mengalir he..23x alhamdulillah