Wednesday, June 10, 2009

Pentingnya cara mesej/ berita itu disampaikan..

Ini adalah kisah benar...

semalam pukul 2 petang Kak Ika iaitu rakan sekerja sedang makan bersama2 dgn suaminya. Sesudah makan.. Abg Ari nak masuk kerja balik, lalu Kak Ika suruh suaminya bawak kereta jgn naik motor.. dia cakap hatinya bimbang. Tapi Abg Ari cakap takder ape2.. so Abg Ari pun bertolak ke Kelana Jaya dgn menaiki motosikal..

Sampai di sunway... highway yng menghala ke Kelana Jaya.

Motor dibawa laju.. (berdasarkan info dari seorang saksi yng sangat baik hati)

Laju.... sehingga tak terkawal dan terbabas ke sebelah divider kiri jalan dan tergolek..

Banyak kenderaan berhenti... dan ada yng turun untk melihat dan memberi bantuan, kelihatan Abg Ari cuba untk berdiri tetapi gagal... kaki sebelah kirinya kelihatan terkulai.

Abg Ari ambil handphone dalam poketnya dan terus menghubungi isterinya iaitu Kak Ika yng sedang bekerja di kaunter..

Perbualannya ringkas sahaja...

Abg Ari : Maaa... aku accident, kaki aku patah!

respond dari isterinya...

Kak Ika : Abangggg!!! ..... gedebuk terus terduduk... nak pengsan.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


moral story: Kalau kita dah tahu orng yng tersayang tu lemah semangatnya, pastikan cara kita sampaikan mesej tu tidak terlalu memeranjatkannya. Macam kes yng ini nasib baik Kak Ika nak pengsan kat dalam kaunter, kalau dia time tu dia sorang2 kat dalam tandas? or sorang2 kat dalam office... tak tau saya nak cakap macam mana. So cara kita sampaikan mesej/berita tu penting sebenarnya..

p/s: terima kasih bebanyak kepada brother yng tolong Abg Ari, dari call Ambulans sampailah dia follow ke PPUM dan kemudiannya tunggu pula kami sampai kesana.. kami berbual singkat dan dia terus berlalu tanpa mengharapkan apa2 balasan, sungguh mulia hatinya. Semoga Allah mencurahkan rahmat, memberikan kesejahteraan dan murahkan rezeki kepadanya..

19 comments:

Leenoh said...

Salam Zaidon.
Malang tidak berbau tetapi nampaknya Kak Ika terhidu tanpa disedarinya, setelah terhidu dia melarang suaminya bermotorsikal ke tempat kerja.
Tapi apa boleh buat dah ditakdirkan begitu, berlaku juga kemalangan tersebut.
Semoga dia cepat sembuh.amin

Zaidon said...

Salam Pak Ngah.. iye betul tu, tapi memang kan, orng pompuan ni sixth sense dia macam power jer :)

nahmy said...

benar tu...mmg selalunya bukan message yg penting ttp cara message itu dihantar yg penting...

Monkey D Luffy said...

berhati2 di jalan raya

huhuhu

lalink7 said...

Saudara Zaidon :
saye akui memang kena ada cara yang betul kalau seseorang nak bgtau sebarang mesej..nak2 mesej yang menggemparkan..

tapi..

kalau saye di tempat "Abg ARi" rasanya memang tak sempat nak susun ayat cantik2 nak bgtau isteri dia..
agaknya kalau saye la..memang beterabur sebab apa dah panic msa tue kaki lak patah.Nauzubillah.(pendapat saye sahaja)...

ezzati said...

aarlaa..msti abg ari tu ngah panik msetu...

tp kan..sy eksiden, sy smpt jgk nk pk cra nk bgtau parents spaye durang x t'kejut...tp, t'ckp mcm nk nangisss..lgla durang risau kan..hehee..

momentinlife said...

betul2.. myb sbb suami dia sgt2 cuak... xsempat nk pk pjg.. =)

tapi mmg ade org yg jenis lemah semangat kan? hmm

*bkn psl pompuan.. tp 6sense sbgi isteri.. klu seorg 'ibu' lg kuat! huhu

D'Rimba said...

Jika saya tidak dapatkan hadirkan diri ke perhimpunan pemblog Malaysia 20 Jun ini, tolonglah berpesan dengan tegasnya supaya peliharalah bahasa Melayu dalam blog kita semuanya martabatkan sehabis baik. Kerana blog bahasa lain terutama Inggeris amat memlihara kaedah penulisannya kekal terpelihara. Blog kita wajah kita ramai yang boleh lihat dan baca jadi ikutan dan teladan buat anak bangsa.

Zaidon said...

Salam buat En.Nahmi,Kapten, Husna,Ezzati, Wafa dan D'Rimba..

En.Nahmi- first sekali nak ucap tahniah sbb dapat 'baby' semoga sentiasa dimurahkan rezeki. iya saya setuju, cara mesej tu yng penting..

Kapten- iya.. benar tu, Ko pun jgn bawak motor sampai nak 'wikang' la 'sikang' la.. hati2 juga

Husna- iya betul juga, lagi pun tengah sakit time tu.. mudah mudahan dijauhkan kita semua dari accident2 yng macam ni.. :)

Ezzati- kalau kita nangis.. lagi la diorang risau :)

Wafa- sixth sense sebagai isteri.. OK, thanks perbetulkan.. Wafa ada tak sixth sense? cuba sense saya bole :)

D'Rimba- OK.. saya cuba kekalkan cara penulisan agar terpelihara bahasa kita. thanks ..ehh silap terima kasih :)

John Iverson said...

Pesanan yg bernas... betul jgk... tp kadang2 bila dh emergency mcm tu, kita slow sket dlm memikir ni bro....

Zaidon said...

Salam John.. ye la, dah emergency..susah juga nak fikir, tapi takpalah sekadar pandangan saya.. :) amacam sakit belakang dah hilang ke..

mo0ney said...

uish.msg xhengat.kalau sy mau pengsan gaklah sejam dua.

Zaidon said...

Salam mo0ney.. jgn macam tu, kuatkan semangat.. :)

Framestone said...

dah masuk LDP ke time tue huhu

org yg dalam kesakitan mne leh fikir pe2..just ingt org tersyg je huhuuh

pe2 pun firasat si isteri mmg kuat sekiranya berkaitan dgn keluarga die..

out of topic--> harap gitew la ek... mgkin bukan rezeki ku skrg nie huhuuh

momentinlife said...

heheh
xleh kot...
'no coverage'.. =p

HEMY said...

ahaha...nk wat camne..tak terpk sgt masa tu ngan terkejut eksiden...huhu..harapnya ok la dah

eiza in the house.. said...

salam awak,
hope abg Ari tu semakin sembuh...
nasib baik kak ika bukan tengah memandu keretakan..

apapun ajal maut ketentuan Allah s.w.t

Lifesaver said...

kalo saya pon saya terkejut

Zaidon said...

salam buat Hemy,Eiza dan Lifesaver.. :)

Hemy-.. iaa skrang dah beransur OK

Eiza- ia.. betul juga nasib baik, bukaan time bawak kereta..

Lifesaver-... mudah mudahan dijauhkan kita semua dari musibah sebegini.. :)