Tuesday, June 9, 2009

Halal? .. pastikan ianya halal..

Semalam kalau ikut jadual, tanker yng datang untk supply minyak ke stesen patut datang awal dlm pukul 8 malam.. tapi pukul 12 lebih baru sampai. Takpalah.. teman tak kesah sbb sama ada awal atau lmbat tanker tu datang memang tanggungjawab teman untk 'receivenya'.

Cuma semalam.. Abg driver yng datang tu orng baru, teman pun tak berapa kenal. seperti biasa selepas ukur minyak kami pun mulakan pengisian kedalam tangki bawah tanah.. semuanya berjumlah 27,000 liter bagi petrol U97 dan 5400 liter diesel. So.. it take time to finish, mula2 kami banyak berdiam... then dah lama lepas tu barulah brother tu 'break the ice'..

brother : banyak ye kedai makan kat area ni.. - tanya brother ni sambil menengok nengok kawasan sekitar stesen.
teman : erm.. iya memang banyak. - teman time ni dah mula ngantuk2 ayam..
brother : kedai mana yng sedap?
teman : actually semua same je, yng belah depan ni kedai tom yam, boleh le tahan, yng bawah belah kiri ni kedai mamak, boleh le tahan juga, belah kiri ni kedai India muslim, yng kanan belah depan ni kedai India muslim campur ngan budak thailand masak tom yam.. yng kat hujung sana tu Old Town White Coffee.. boleh ler tahan juga..
teman sambung lagi..
teman : tapi kedai india muslim ngan budak tom yam ni, dia punya roti canai memang sedap, saya selalu beli..

then brother datang dekat teman sambil tengok 'name tag' teman..

brother : zaid sure ke yng kedai ni memang Indianya orang islam..?
teman : saya tak pernah tanya, tapi taukeh kedai tu cakap yng buat roti canai ni memang india muslim, tapi tak tahu betul te tak..
brother : kalau zaid tak sure sama ada betoi atau tak, ngape beli juga?
teman : ater.. dia punya roti fresh, bile kita order dia buat baru, tak macam kedai mamak yng kat bawah tu.. just panaskan roti yng lama..
brother : abang bukan nak tunjuk pandai dlm bab agama ni, tapi.. zaid kena ingat sebagai orng islam kita jgn buat main soal halal dan haram.. kita kena pastikan benda yng kita makan ni halal dan baru kita makan, sekiranya kita was-was maka halal tadi boleh tertolak dan silap2 boleh jadi haram..
teman : ermm... - hilang ngantuk ayam teman..
brother : nape penting soal halal dan haram ni? sbb salah satunya ia ada kaitan dgn 'kebersihan'. kita ni sebagai orng islam.. kita dididik untuk bezakan baik/buruk atau kotor/bersih.. bila kita berhadas kecil kita mesti bersihkan diri kita, bila kita berhadas besar.. maka kita wajib bersihkan diri kita kerana itu adalah tuntutan dalam islam. sekarang.. orng buat roti canai tadi kita tak sure adakah dia orng islam atau tak, katakanlah dia bukan orng islam.. bile dia pegi kencing atau berak, lepas pegang 'anu' dan punggung dia, dia basuh tak tangan dia? kita pon tak tahu..
teman :erm..
brother : cemane pulak kalau lepas dia 'melancap' then dia terus uli tepung roti canai tu? lagi haru.. sbb dirinya dalam keadaan kotor dan roti yng kita makan tadi juga kotor.. walaupun roti tu baru buat..
teman : gulp..!
brother : Abg bukan nak tunjuk pandai... tapi memang kita hidup kat KL ni, bila kita dah lapar, kita main masuk je mana2 kedai untk makan, tak kiralah kedai thailand, mamak atau India muslim.. tanpa kita soalkan sama ada betul atau tidak mereka ni orng islam.. so just hati-hati.. selalu ada sikap dlm diri kita, adakah ianya halal? then pastikan ianya halal sbb di akhirat nanti akn dipersoalkan lagi..
teman : .... OK - sambil angguk2 kepala..

Kami meneruskan perbualan... dgn menyentuh pelbagai topik lain. Bagi teman.. apa yng brother tu cakap tadi ada betulnya juga.. buat masa ni tak nak ler beli roti canai kat situ lagi, teman buat sendiri roti canai kat rumah. Teman welcome komen dari kekawan semua.. tima kasih.

p/s: perbualan diatas tidak ditokok tambah atau berkokok, bercambah.. :)

24 comments:

Framestone said...

mmg betul pun.. if halal pun.sekali terdetik di hati kite keraguan or was2 mmg leh jatuh hukum menjadi haram..

mmg topik menarik untuk disembangkan bile mengantuk he..23x

out of topic-->salam.. sama la kite kan... tp byk kes yg kite xtau org tue meniru org len..dan menganggap bnde tue datang dari diri die sendiri

Zaidon said...

salam Frame.. iya betul juga, kekadang kita pon tak tau yng orng tu meniru org lain..

momentinlife said...

beeetttuulll tuuu!! hehehe

klu nk roti canai yg buat kt umah + best + cepat, try la roti canai segera 'kawanku'.. mmg best! rangup + lembut..muehehe

=p

Zaidon said...

Ooo.. roti canai segera 'kawanku', OK nanti saya cuba try test tengok.. nanti nak buat entrylah lepas buat roti canai tu.. :)

momentinlife said...

dah la 'cuba'...
pastu 'try'...
then 'test' pulak..
hahah lengkap betul!~
=p

*Tips: api jgn kuat sgt.. haha

ezzati said...

waaa..byk tul pemikiran abg tu kan..bgsnyeee

John Iverson said...

Apa yg dicakapnya memang betul la bro... Terima kasih sgt2 utk entry ni...

Zaidon said...

Salam buat Ezzati, John Wafa dan Frame sekali lagi.. :)

Ezzati- iya..betul, macam2 kami sembang malam tu..

John- sama sama.. :)

Zaidon said...

Wafa.. api jgn kuat yea.. OK tima kacih :)

ije said...

bagus gak bro tu. wat kita lebih bhati2. kan?

pasni uli tepung n tebar roti canai la bro zaidon kat umah. haha

Leenoh said...

Salam Zaidon.
Pada Pak Ngah itulahlah pendakwah, Itulah juga pendakwah pertama dan pendakwah keduanya Zaidon hehehe, sebab Zaidon menyampaikan amar makruf itu kepada kami pula.
Tak mengapa Pak Ngah akan jadi orang ketiga meneruskan cerita ini.

JohnJenin said...

Disebabkan Malaysia negara Islam, hal hal macam ni kadang kadang tak dititik beratkan sangat. Nampak sijil halal photostat pon tak berkira sangat untuk makan. Janji ada...

Monkey D Luffy said...

betul3

p/s: ada ker org melancap dulu baru masak? hahaha

Zaidon said...

Salam buat Ije, Pak Ngah, Pakcik John dan Kapten..

Ije- ni yng nak try roti canai segera cap 'kawanku' ni.. :)

Pak Ngah- iya.. ini juga boleh dikatakan dakwah, tak terfikir pula.. :)

Pakcik John- betul tu.. sijil halal photostat, rasanya banyak kedai yng tampal sijil photostat ni..

Kapten- tergelak aku Kapten.. haha

zaidi ali said...

Salam Bro Zaid,

Memang benar Islam menitik beratkan halal-haram. Walaupun sedemikian, Islam adalah agama yang mempermudahkan dan bukannya merumitkan.

Kalau was-was jatuh 'haram'. Masak sendiri lagi baik. Guna rempah ratus yang 'ori', elakkan bahan perasa tambahan. insya Allah.

lalink7 said...

mintak jauh la kan..
masak sendiri la lagi bagus..
baik untuk kesihatan..so xpayah pk halal haram lagi...

mo0ney said...

sebb tulah sy xmakan kedai mamak.anyway.kedai2 lain pun perlu amik kira.btw,yg ku dengar old town white coffee xder sijil sah halal untuk mknan.minuman je yg dpt.betul ker??

Zaidon said...

Salam buat E.Zaidi dan Lalink.. :)

REn.Zaidi - sorry lama tak singgah blog saudara, nanti masa lapang saya singgah baca.. Ya betul tu, islam itu memudahkan sebenarnya.. ada isteri lagi mudah boleh tolong masak kat rumah..

Lalink- terima kasih ya.. sudi singgah sini dan follow kita.. :) betul juga,,masak sendiri lagi bagus.. :)

Zaidon said...

Salam buat mo0ney.. tntg si old town tu, tak sure laa. kalau betoi naya la.. kami dah makan kat sana banyak kali juga. :(

Framestone said...

out of topic--> mmg betul pun...

makan kne sopan..lg satu nk sembang sure kne bg pendapat yg intelligent kan.. klu org makan n tgh lapo..otak sure fikir pasl makan je...

eiza in the house.. said...

wow..abg tu entah manager kot awak..
saje dia nak bawak tanker..kan..kan2..

alamak lepas nie mcm nak kene bwk bekal jerk g keje..sbb za pun suka jalan2 cr makan nie..huhu

Zaidon said...

Salam buat Frame dan Eiza..

Frame- betoi tu Bro.. time makan kita fikir makan je la.. hehe

Eiza- rasnya manager kot.. nampak berilmu orangnya tapi merendah diri :)

Framestone said...

tue la... belum kes lg org yg makan xpandnag kiri kanan n xingt org he..23x

Lifesaver said...

gunakan tanpa was2!!