Saturday, March 21, 2009

They start printing money..

Dalam 2 bulan yng lepas, most congressman kat White House dan juga officials dalam ECB urge masing2 punya central bank untk print money dan stash semua cash ni dalam financial sistem. Then this week... it is happen, bermula dari US melalui Federal Reserve yng annouce (18 March) untk buy as much as $300B goverment debt, this action membuatkan matawang Euro mengukuh dari area 1.3350 teus ke 1.3730. Then suddenly semalam UK pun follow same action which BOE said will print as much as 75billion pounds... begitu juga dgn ECB dan juga BOJ- Bank of Japan..

So.. apa effect pada ekonomi? suppose it should be a good news sbb diorang print real money dan bukannya credits untk flood dlm financial markets. Why diorang print real money? tujuannya untk counter 'widening credit spreads' but saya fikir actually diorang nak fight 'deflation'.. apa itu deflation? google it to find the answer.

3 comments:

Leenoh said...

Salam.
Sama-samalah kita berdoa agar ekonomi dunia kembali normal.

Monkey D Luffy said...

bukankah tu buat wang jadi berlambak kat pasaran?

Zaidon said...

Pak Ngah- iya sama2 kita doakan..

Kapten- tak juga.. dari apa yng saya baca sekarang money market dan interbank market memang dah 'dry up'..