Wednesday, March 4, 2009

kelmarin yng kelmarin... pelajaran

last week.. thursday night about 2am saya teringat pada Abg Sedara namanyaa Ashraff yng dah seminggu menyepikan diri, saya pun call dia.. handphoe berdering..

saya : hallo..
sedara : hallo Mr.Don.. pa habaq..
saya : baik.. awat senyap, semua ok ka?
sedara : well... ada something..
saya : asal? akaun forex Bang Ap OK tak?
sedara : well..minggu lepas dah 'kong'..
saya : 'kong'?berapa ratus rugi?
sedara : bukan ratus lagi... semua dah habis..
saya : takkan Rm16,000 tu dah habis... masuk position besar ke?
sedara : actually.. kami 'ON' kan sistem program trading tu macam biasa, then tak lama lepas tu.. komputer 'hang' dalam 2 jam jugak la, lepas dah ok tengok2 position dlm akaun tu jadi merapu gila dan member Bang Ap cuba nak cut loss tapi dah terlambat.. market reverse so akaun tinggal 'zero'..
saya : 'zero' , well.. what to do, takdak rezeki - (saya sangat sedih actually)..
sedara : takpalah nak buat cemana.. Bang Ap cadang buat masa skrang forex ni hold dulu.. Bang Ap nak buat bisness lain then next year baru nak concerntrate balik forex ni..
saya : well... that your calls.. alright bro, nanti sembang lagi
sedara : Alright Don.. salamss
saya : salamss..

Why saya sangat sedih? sbb dalam family dan juga friends, hanya Dia sorang sajalah yng faham dan boleh sembang tntg market.. So now dia dah tak study market means saya just study sorang2.

Macam mana dia boleh rugi? let see the story.. Abg sedara saya dan member dia dari Johor berkongsi duit utk membuka akaun forex yng berjumlah RM 16,000 means dlm dollar berjumlah USD 4580 something. Diaorang open akaun melalui fxpro.com dan diorang trade sendiri, sama macam saya, kami just exchange idea dan analisis melalui email atau phone but decision when to sell or buy is masing2 punya decision..

OK.. last 2 month diaorang cakap pada saya yng diorang tak nak lagi susah2 buat analisis (memang susah pun buat analisis market ni) so diaorang decide nak guna 'program trading' atau dlm bahasa lain disebut 'forex robot' atau 'auto pilot trading. Prgrm trading yng diaorang nak guna diambil dari http://www.gainscope.com/ dan pgrm trading ni boleh digunakan secara percuma.

Saya pun study 'prgrm trading' yng diorang gunakan, selepas sebulan saya test dalam 'demo akaun' barulah saya faham yng prgrm ini menggunakan 'formula matematik' sebagai 'asas' programnya, formula matematik tersebut ialah 'standard deviation' dan juga 'empirical rule'. OK let see apa definition bagi empirical rule .. 'used o state the approximate percentage of values that lie within a given number of standard deviations from the mean of a set of data if the data are normally distribute' .

sekarang jgn susah2kan pemikiran.. anggap saja modal permulaan tadi iaitu USD4850 sebagai mean bagi akaun tersebut dan sekarang sistem ini akn automatik mencari percentage bagi value yng 'tertinggi' dan juga yng 'terendah'. OK.. dalam masa 2 bulan lepas dari USD 4850 prgrm trading tersebut telah double kan akaun ni menjadi USD 10200. pada masa ni saya telah advise Abg sedara saya untk withdraw profit tapi diaorang resist sebab they said kalau dlm masa tak sampai sebulan dari 4000 lebih boleh jadi 10,000 lebih then nanti lepas 2 bulan mesti boleh jadi 20,000. Saya tell diorang it will not gonna happen like that! sbb this trading prgrm follow 'matematik rules' . Now dgn 'mean' pada USD4850 then percentage bagi value yng tertinggi adalah USD10200, so what next? simple.. prgrm trading akn follow their own rules, now it will find 'value yng terendah' .. now you should know the answer.. value yng terendah adalah ZERO!! . Sebab tulah diorang rugi, andainya diaorang withdraw profit masa akaun tu dah jadi USD10,000.. diaorang dah untung but diaorang tak withdraw.. so tak dapat apa2..

5 comments:

JohnJenin said...

Banyak tuh. Memang pelajaran paling berguna la. Saya pon ada kawan yang satu masa dulu aktif main option trading. Jadi kes macam ni jugak ler duit abis semua, terus stop sekarang dok kumpul capital untuk start balik.

Monkey D Luffy said...

banyak tu... huhuhu

Leenoh said...

Tang rugi tu faham, tang lain-lain tak berapa faham lagi kena baca lagi.
bukan pasal bahasa atau jalan cerita.
pasai saya ni tiada asas pelajaran tu. wassalam.

Zaidon said...

Mr.John - memang kena hati2 nak invest dlm bidang ni..

Kapten- ye..memang banyak, kalo dibuat withdraw, saya pun dah tumpang senang..

Pak Ngah- takpa.. Pak Ngah baca lagi. :)

Jard The Great said...

pergh.. tulah sikap tamak.. rugi.. huhu..