Monday, February 16, 2009

ulasan..

sunday semalam macam biasa aku pegi library, itulah tempat kesukaan aku, esok2 bila aku dah kaya aku nak buat library sendiri dan kalau boleh nak buat library yng koleksinya semua buku2 tentang financial market diseluruh dunia.. so dapatlah membantu student2 yng study bidang ni, mudah-mudahan dimakbulkan.

OK.. aku pulangkan 3 buku dan pinjam lagi 2 buku. aku nak buat ulasan sikit tntg 3 buku yng telah aku returnkan. buku2nya berkaitan dgn Morgan Stanley, Skandal syarikat korporat yng melibatkan ahli kongres Amerika dan buku tntg kekeluargaan. tajuk2 detailnya ada dulu disebut dalam entry blog lama yng telah pun dideletekan.
  • buku yng tntg Morgan Stanley ni bahasanya mudah tapi most of the story is about 'politik dalam syarikat'. agak mengecewakan juga sbb yng aku harapkan adalah 'cerita2 berkaitan dgn trading' tapi sedikit saja topik tu disentuh dan yng lain hanyalah cerita 'politik'. biasalah cerita politik dlm syarikat, orng ni tak suka orng ni, orng sana tak suka orng sini, orng ni tendang orng tu dan macam2 lagi.
  • buku 'Iron Triangle' pula berkenaan dgn skandal syarikat korporat yng melibatkan ahli kongres di Amerika, biasalah memang ada syarikat yng monopoli semua kontrak dari sesebuah kerajaan. bidang yng syarikat ni monopoli adalah bidang 'Defense'. secara keseluruhaannya buku ni agak membosankan.
  • buku 'Feminine Mistake' pula berkenaan dgn kerapuhan institusi kekeluargaan. yng ni lagi la boring... tersasar dari apa yng aku jangkakan. aku pinjam sbb dia punya intro cakap 'macam mana sorang perempuan tu nak balance antara kerjaya dan keluarga' tapi bayangkanlah dari awal bab sampailah ke akhir bab 'author' ni dok bercerita tntg kes2 keluarga yng bercerai berai, penuh dgn nada yng lemah, suram dan tenggelam seolah2 berkahwin ni matlamatnya hanyalah untk bercerai berai.. macam gampang. tapi aku baca jugak sampai habis sbb esok2 aku nak kahwin so baca untk ambil pelajaran.. : ) kesimpulannya kebanyakan kes2 bercerai yng diceritakan adlah disebabkan oleh masalah kewangan. dan masalah itu sebenarnya boleh diatasi kalau 'si suami dan isteri' faham macam mana nak 'menguruskan kewangan'. bayangkan la kalau kredit kad ada sampai 8 semuanya dah 'exceed limit' lepas tu refinance rumah then 'joli sakan'.. bila dah 'kering' memang la 'berperang'. tapi kalau sapa nak baca boleh baca, especially yng suaminya kaya raya, ada 5 kes kalau tak silap saya. lepas kahwin perempuan ni duduk kat rumah (habis..dah suaminya kaya katakan) kerjanya shopping dan buat 'culinare' last2 suaminya hilang dan dia kena tanggung semua hutang. sbb semua harta atas nama perempuan tu. dan semuanya belum settle hutang.. haruu!

saya cadang dari bulan ni sampai hujung tahun ni saya akn fokus balik pada buku2 yng tntg finance. tak nak lagi la pinjam buku yng macam saya sebut kat atas tadi sbb ianya menggangu mood dan perasaan. 2 buku baru yng saya pinjam adalah bertajuk

  • Traders, Guns & Money by Satyajit Das - Knowns and unknowns in the world of dazzling Derivatives... dah baca dlm 30 muka surat, memang best.
  • Privatizing China by Carl E.Walter dan Fraser J.T Howie - The stock market and their role in corporate reform... juga best.

4 comments:

ezzati said...

wauu..nk bkk library :)

Zaidon said...

hehe.. jemputla ddatang study nanti. :)

Monkey D Luffy said...

pergh... memang bahan bacaan ko sungguh ILMIAH...

salam tok

Zaidon said...

yee.. salam juga 'tok'. hehe