Tuesday, March 16, 2010

Buku yng dipinjam tadi..



Alhamdulillah, memang buku ni yng dicari.. masa keluar rumah tadi memang dah terdetik dalam hati, "harapnya ade la buku ni kat library"... syukur memang ada. Ianya adalah kisah benar tentang seorang pemuda yng telah berjaya menyelami segala selok belok dalam 'financial market' dimana dia lebih cenderung kepada 'Oil trading'.. segalanya bermula dari New York Merchantile Exchange sampai la ke Dhubai sana. Baru baca sikit... gaya bahasa yng bersahaja, penuh dgn jenaka.. cukup menarik :) membacanya mengingatkan saya dgn buku 'Ugly Americans' juga dari pengarang yng sama iaitu Ben Mezrich, juga tntg kisah benar budak America ripe millions dollar profit from Asian market. Salute to Ben!!



Perkara yng membuatkan saya tertarik untk pinjam buku ni adalah kerana pengarangnya.. Barton Biggs, dia berkhidmat dgn 'Morgan Stanley' selama 30 tahun, dia telah membentuk top investment analisis dan dia juga adalah number one as a U.S investment strategies select by Institutional Investor magazine poll dan dia juga number one dlm 'Global Strategies' dari 1996 hingga 2003. Dalam buku ni dia fokus pada 'Hedge Funds' iaitu satu entiti yng boleh menggunakan wide trading strategy didalam financial market yng mana tidak ada pada mutual fund seperti selling short, high leverage (macam Goerge Soros speculate dlm currency market), heavily use trading program dsb.. Since dia telah bergelumang dan merasai 'twist and turn' dalam bidang ni, so dlm buku ni dia dedahkan sebahagian pengalamannya. Baru baca sikit... gaya bahasanya mudah tapi kena fokus sbb dia seorang yng serius, tak banyak joke :)

11 comments:

Lifesaver said...

en zaidon ni patut keje kat tmpt investment

maiyah said...

mesti ada cita2 ke arah tu

nahmy said...

salam zaid...happy reading. esok2 kongsile sikit apa yg dpt dlm buku tu noo..

Zaidon said...

Salam buat Pn.Saver, Kak Maiyah dan Abg Man... maaf na lmbt reply, semoga anda semua sihat2 selalu..:)

Pn.Saver mudah mudahan suatu hari nanti... :)

Kak Maiyah- iya memang itu cita2 saya... :)

Abg Man- nanti saya buat sinopsis ya, erm.. Bang Man takde fesbuk ke..

Leenoh said...

Salam Zaidon.

Dah lama tak singgah, hari ini bersua semula.

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

揚州炒飯Penny said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚

miSs nAmiA said...

great bo0k!

opaq said...

hehe.nanti ko buiat konklusi tau.
aku nak tau apa.

Miss Neddy said...

As Salam. dh lama tak jenguk blog n bertahun tak jenguk friends kt blog. :) info yg menarik. :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)